Evaluatie Sectorakkoord Duurzaamheid

Een groot aantal (branche-)organisaties uit de verkeers- en vervoersector  (o.a. ANWB, binnen- en luchtvaart, RAI en BOVAG, EVO, TLN, NS en VNA) en de Rijksoverheid hebben in december 2008 het sectorakkoord ‘Duurzaamheid in beweging’ gesloten. In het sectorakkoord heeft elke partij haar eigen doelen verwoord en is afgesproken de voortgang van dit Akkoord in het voorjaar 2010 te beoordelen, als onderdeel van de evaluatie van het kabinetsprogramma ‘Schoon en Zuinig’. 

Sectorakkoord zet beweging in gang

De eerste evaluatie van het Sectorakkoord ‘Duurzaamheid in Beweging’ concludeert dat het Sectorakkoord een aanzet heeft gegeven tot een gewenste beweging naar meer duurzame mobiliteit. Meer dan 90% van de gedefinieerde projecten ontwikkelt zich naar behoren en komt uit de startfase, een schaar aan andere projecten wordt autonoom ontwikkeld.

Van bewustzijn naar actie

In het algemeen valt na één jaar te constateren dat, na een vertraagde start, de beoogde beweging naar het verduurzamen van de mobiliteit op gang gekomen is en door de partijen gewaardeerd wordt. Er gebeurt in de sector nu veel meer dan wat er in het Sectorakkoord beschreven is. Duidelijk is dat de sector in brede zin ondersteunt dat de ‘sense of urgency’ en de ingezette verandering de komende jaren gehandhaafd dient te blijven. Het is daarbij belangrijk om de nu geïnventariseerde intenties en plannen de komende jaren om te zetten naar concrete acties en resultaten en om de achterstand bij ketenprojecten (multi-modaal) weg te werken.

Ondersteuning  van projectleiders

Stichting Carbon Light Mobility (CLiM) en het Programma Duurzame Logistiek (PDL) zijn uitvoeringsorganen van het sectorakkoord. Zij zijn te zien als projectontwikkelaars om samen met de partijen in het akkoord met concrete projecten invulling te geven aan het akkoord. Na één jaar op weg te zijn, ligt er een portfolio van projecten die partijen zelf uitvoeren, waarbij CLiM en PDL naar behoefte ondersteunen. 

Plaats een reactie