Consortium bouwt gaselektrisch binnenschip

TeamCo Shipyard, Combi International, Wärtsilä Netherlands en de Duitse Reederei Deymann ontwikkelen samen een ecologisch binnenvaartschip. Het brandstofverbruik en de emissies van het schip moeten aanzienlijk lager komen te liggen dan van de huidige generatie binnenvaartschepen.

Beduidende emissie verlaging

‘Het eerste schip wordt een binnenvaarttanker van 110 bij 11,45 meter’, zegt directeur Jan Buijcks van Combi International uit Raamsdonksveer. ‘Het concept is echter ook geschikt voor droge-ladingschepen.’ Overwogen wordt het schip uit te rusten met één of meer Wärtsilä 20DF-motoren, de kleinste dual-fuel motoren die Wärtsilä bouwt. De motor draait normaal gesproken voor meer dan 90% op aardgas, maar kan zonder te stoppen overschakelen op gasolie. Wanneer de motor op aardgas draait, ligt de CO2-uitstoot 20% lager dan die van een dieselmotor, de NOx-uitstoot ligt dan rond 80% lager. De drastische verlaging van de NOx-uitstoot is te danken aan het ‘lean-burn’-principe. Daarbij bevat het gas/luchtmengsel in de cilinders veel meer lucht dan voor een volledige verbranding nodig is. De overvloed aan lucht zorgt voor een lagere piektemperatuur tijdens de verbranding. Dat vermindert de NOx-vorming. De uitstoot van fijnstof (roet) verdwijnt door aardgasgebruik ook vrijwel helemaal. De motor kan zo zonder katalysator en roetfilter aan de Euro 5-norm voldoen.

Regelgeving

Probleem is wel dat de regelgeving in de binnenvaart nog niet is ingesteld op het gebruik van aardgas als brandstof. Het consortium hoopt dat de regels gebruik van LNG als brandstof tegen 2012 toestaan en dat het dan mogelijk is vloeibaar aardgas te bunkeren in Rotterdam. Bedoeling is ook het schip vergaand te automatiseren. ‘Additionele veiligheidssystemen maken het dan mogelijk het schip veilig met drie man te varen’, zegt Buijcks. ‘Vier man is nu nog verplicht, terwijl het tegenwoordig eigenlijk met drie man kan. We hopen met dit schip een discussie op gang te brengen die leidt tot een aanpassing van de regelgeving op dit gebied.’

 Bron: weekblad Schuttevaer

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: