Proef Green Award binnenvaart trekt tot nu toe 33 schepen

Er hebben zich tot nu toe 33 schippers aangemeld voor de proef met Green Award voor de binnenvaart. Het is de bedoeling ‘schone’ schepen te voorzien van een milieukeurmerk dat is ontwikkeld door de Stichting Green Award.

De gedachte is dat verladers die voor vervoer met deze schepen kiezen, zo kunnen laten zien dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen. Green Award voor de binnenvaart is afgeleid van het gelijknamige keurmerk dat in 1994 in de zeevaart werd ingevoerd om de kwaliteit van de zeeschepen te bevorderen. De voordelen van het keurmerk zijn onder meer verbetering van imago, een betere positie bij ladingverwerving en kortingen op haven- en loodsgelden en cursussen.

Voor de binnenvaart heeft Green Award het programma van eisen compact gehouden. Het heeft voornamelijk betrekking op de technische uitrusting aan boord en het menselijk handelen (gedrag). Een greep uit het programma van eisen: de hoofdmotor moet minimaal voldoen aan de CCR 2 emissie-eisen. Als de hulpmotoren dat ook doen, levert dit extra punten op. Een walstroomaansluiting en een aan de trimpomp gekoppelde bunkerovervulbeveiliging levert ook punten op. Qua gedrag wordt het volgen van de cursus Voortvarend Besparen gehonoreerd. Verder wordt het hebben van een brandstofverbruiksmeter en de invoering van het Scheeps Milieuplan (verkrijgbaar via de SAB) beloond met punten.

Drie jaar geldig
Bedoeling is dat elk deelnemend schip gedurende de proefperiode van een jaar eenmaal wordt gecontroleerd. Voldoet het aan de eisen dan wordt het certificaat uitgereikt. Het certificaat is drie jaar geldig en de inspectie zal dan ook eens in de drie jaar plaatshebben. De verwachting is dat een inspectie maximaal twee uur in beslag zal nemen. Na de proef wordt het puntensysteem definitief vastgesteld.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: