Nederland innovatief onderweg

In drie jaar tijd 15% meer benutting van de infrastructuur en 20% vermindering van de milieubelasting? Volgens Nederland Innovatief Onderweg kan dat. En het hoeft ook geen miljarden te kosten. Het sleutelwoord? Technologie!

Nederland Innovatief Onderweg is een initiatief van enkele Nederlandse bedrijven. Zij vragen aandacht van de politiek voor een betere benutting van de infrastructuur. Investeren in betere benutting is aanzienlijk goedkoper en de resultaten zijn ook sneller te realiseren. Inzet van benuttingsverhogende maatregelen is niet nieuw. In het verleden werden ze al op bescheiden schaal ingezet (denk aan spitsstroken en toeritdosering). Daarnaast zorgden de matrixborden voor minder ongelukken, minder kijkfiles en betere doorstroming. Volgens Nederland Innovatief Onderweg is het nu tijd om deze maatregelen op grotere schaal toe te passen.

Op korte termijn ziet Nederland Innovatief Onderweg een aantal nieuwe kansen. Zo biedt kwalitatief hoogwaardige verkeersinformatie steeds meer mogelijkheden om op netwerkniveau de verkeersdoorstroming dynamisch te beheren. Integratie van deze informatie in navigatiesystemen in auto’s en vrachtwagens kan vervolgens het aantal ongelukken verminderen en gebruikers te stimuleren alternatieve routes te kiezen. Dat is met name het geval wanneer automobilisten hun navigatiesysteem gebruiken tijdens de spits op de voor hen bekende routes, iets wat momenteel nog slechts beperkt het geval is. Tot slot zijn er kansen om de benutting te vergroten door mensen sterker te motiveren en belonen voor specifieke gewenste gedragsveranderingen. Zo is in het verleden al gebleken dat mensen goed te verleiden zijn voor het mijden van de spits.

Op iets langere termijn ziet het initiatief allerlei kansen ontstaan doordat kwalitatief hoogwaardige informatie en communicatiesystemen sterker met elkaar integreren. Denk aan zaken als parkeerinformatie en reservering, pre trip en real-time verkeersinformatie,  proactieve verkeerslichten, proactief verkeersmanagement.

Nederland Innovatief Onderweg roept de overheid op de komende jaren serieus in te zetten op betere benutting. De investering is beperkt en het resultaat vele malen groter en sneller gerealiseerd dan investeringen in nieuwe infrastructuur. Overheden en bedrijven moeten samen optrekken om die de integratie van technologieën en informatie versneld te realiseren. 

Zie voor  meer informatie: www.vrijbaanvoorvernuft.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: