De electrische route van Eneco

Eneco wil dat binnen vier jaar een kwart van zijn voertuigvloot uit electrische voertuigen bestaat. Het bedrijf hoopt door de eerste schaapjes over de dam te drijven dat er veel zullen volgen.

Tijdens de ‘nacht van de duurzaamheid’ van 9 september jongstleden was Eneco een van de partijen die een gezamenlijke aanbesteding aankondigde. Samen met initiatiefnemers Urgenda, Tendris en TNT en daarnaast onder meer de Triodos Bank, NUON, Essent, Philips, de Rabobank, de Gemeente Rotterdam, het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en anderen, moeten er zo’n 3.000 electrische voertuigen in de bestelling gaan.

Voor Eneco zal de introductie van de EV’s in drie fasen geschieden, aldus Monique Blokpoel in een interview met MindsinMotion.net.

Monique Blokpoel

Monique Blokpoel

In de eerste fase zal Eneco 500 voertuigen aanschaffen en door het hele land inzetten en daarnaast oplaadpunten realiseren bij Enecovestigingen en bij werknemers thuis. In de tweede fase zullen oplaadpunten, zogenaamde NRGSPOTS bij bedrijven en (stedelijke) overheden worden aangelegd. Betalen bij de NRGSPOTS zal mogelijk zijn met de OV-chipkaart.

Wanneer op den duur het grote publiek eveneens geïnteresseerd raakt om electrisch te gaan rijden, dan zal Eneco ook oplaadpunten om aan huis te kunnen laden gaan aanbieden. “Op dit moment is de prijs van electrische voertuigen voor consumenten nog te hoog,” aldus Monique. Stimulering van electrisch rijden door bedrijven en overheden is nodig.

Volgens Monique is het verder van belang dat er Europese standaarden worden ontwikkeld voor zowel de techniek van de oplaadpunten alsook voor de betalingswijzen. “Het is te vergelijken met benzinestations: je kunt met elke auto bij elk benzinestation tanken. Er wordt niet geconcurreerd op techniek, maar op service.”

Monique vindt dat het in ieders belang is dat de beste techniek wordt gebombardeerd to standaard, zodat de consument niet de prijs betaalt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: