Een kijkje over de grens: open source-waterstofauto

Het open source-project voor duurzame mobiliteit, c,mm,n, is misschien bij u bekend. Het is een initiatief van de drie Nederlandse technische universiteiten en de Stichting Natuur en Milieu. Iedereen die wil kan meewerken aan de ontwikkeling van een compleet nieuw mobiliteitsconcept, inclusief voertuig, navigatie en allerhande mobiliteitsdiensten die het leven van de mobilist er gemakkelijker op maken. Het principe is te vergelijken met de ontwikkeling van open source-software, waarvan besturingssysteem Linux de meest bekende is.

Riversimple Urban Car

Riversimple Urban Car

In het Verenigd Koninkrijk is een vergelijkbaar initiatief gaande, opgezet door Hugo Spowers van Riversimple in samenwerking met de universiteiten van Cranfield en Oxford. De auto, de Riversimple Urban Car, werd in september gepresenteerd en er hebben zo’n 400 mensen op open source-basis aan meegewerkt.

Spowers heeft de mensen van c,mm,m uitgenodigd om te komen spreken op een conferentie die hij heeft georganiseerd. Het kan bijna niet anders of deze twee initiatieven gaan enorm veel aan elkaar hebben. Spowers geeft zelf aan dat er behoefte is aan enige coordinatie tussen de verschillende open source-projecten, mogelijk middels een internationaal open source-forum.

Grote vraag is natuurlijk hoe massaproductie vorm gaat krijgen. Linux brand je zo even op een cd, maar een auto moet toch echt ergens van een band lopen. Het schijnt dat er wat lijntjes bestaan met de Porsche-familie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: