Een kijkje over de grens: varen op LNG

Mevrouw Gry Isberg

Mevrouw Gry Isberg

Op Oslo’s drukst bevaren veerdienstroute worden sinds 1 juli jongstleden drie veerboten ingezet wier motoren dol zijn op LNG (liquefied natural gas). Ruter AS, de openbaar vervoersautoriteit van de stad, is verantwoordelijk voor de aanbesteding. Volgens mevrouw Gry Isberg, hoofd communicatie van Ruter, vertegenwoordigen de schepen “het beste op het gebied van milieuvriendelijke veerdiensten”. De NOx-emissies zijn 70% lager en de CO2-emissie 30% lager ten opzichte van de oude veerboten.

Er kwamen verschillende offertes binnen op de aanbesteding voor de veerdienst. Andere bedrijven stelden voor om op diesel of biodiesel te varen. Het bedrijf Tyde was de enige die met een LNG-oplossing op de proppen kwam en won daarmee de aanbesteding. Overigens kunnen de schepen, wanneer het onverhoopt niet zo wil vlotten met LNG, automatisch overschakelen op biodiesel. Dat bleek aanvankelijk erg handig, maar inmiddels is iedereen gewend en zijn de kinderziektes overwonnen.

Eenieder die nader geïnteresseerd is in varen op LNG raden we ten zeerste aan om een recente notitie te lezen die is opgesteld door Remco Hoogma (Platform Duurzame Mobiliteit). De notitie LNG als scheepsbrandstof – ervaringen en perspectieven uit Noorwegen is hier te downloaden (link verwijst direct naar het PDF-document).

Bron: MindsinMotion.net

Advertenties

One Response to Een kijkje over de grens: varen op LNG

  1. […] berichtten we over varen op LNG: hier en hier. Op de iets langere termijn zou een van de te bevaren routes richting verdere verduurzaming ook wel […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: