Een kijkje over de grens (3)

Elke week berichten we over een internationale ontwikkeling op het gebied van duurzame mobiliteit.

Bron: Hynor (Locaties met vinkjes zijn gerealiseerd)

Bron: Hynor (Locaties met vinkjes zijn gerealiseerd)

Met de ingebruikname van twee waterstoftankstations is in Noorwegen vorige week de hydrogen highway (Hynor) officieel geopend. Opgeteld bij de twee reeds gerealiseerde tankstations zou je inderdaad al voorzichtig kunnen spreken over een waterstofcorridor, al zullen de vier nog geplande stations deze pas echt compleet maken. Op het moment zijn er in Noorwegen zo’n 50 waterstofaangedreven voertuigen in gebruik.

Hynor is een onderdeel van de Scandinavian Hydrogen Highway Partnership (SHHP), een samenwerkingsverband tussen Noorwegen, Zweden en Denemarken. De ambities van de SHHP zijn om uiterlijk in 2015 zo’n 100 bussen, 500 auto’s en 500 speciale voertuigen op de weg te krijgen.

Misschien kan de Scandinavische voortvarendheid een inspiratie zijn voor Nederland en Noord Rijn-Westfalen om de handen ineen te slaan om eveneens een hydrogen highway van de grond te krijgen. In het Ruhrgebiet gebeurt inmiddels het een en ander, maar op Nederlands grondgebied vlot het nog niet zo… Wie weet is het nieuws van vorige week uit de VS (Obama verschuift investeringen van waterstof naar electrisch vervoer) een voorbode…?

Bron: Hynor and StatoilHydro officially open hydrogen highway (MindsinMotion.net), inclusief links naar Hynor- en SHHP-projectprofielen.

1 Responses to Een kijkje over de grens (3)

  1. […] minder geld aan uitgeven, elders wordt flink geïnvesteerd. Onlangs wijdden we een bericht aan de waterstofsnelweg van onze Scandinavische vrienden die serieuze vormen begint aan te nemen en ook onze oosterburen pakken flink uit. We Waterstof uit […]

Plaats een reactie