Een kijkje over de grens (1)

Om de week vindt u hier een overzicht van de laatste ontwikkelingen binnen de internationale community van duurzame mobiliteitsprofessionals, MindsinMotion.net, relevant voor organisaties die betrokken zijn bij het sectorakkoord.

Ditkeer duiken we dieper in het biogas en de zogenaamde ‘natte’ ethanol, waarmee het Nederlandse HE Blends B.V. een goede troef in handen lijkt te hebben, zeker nu praktijkonderzoek tot opmerkelijke resultaten heeft geleid. Verder vindt eind mei een conferentie over biobrandstoffen en hybridisering plaats in Göteborg waar u mogelijk niet wilt ontbreken.

Biogas

Thomas Amon, coördinator van het Europese Agrobiogas-project gaat in op de vraag waarom het met biogas (nog) niet zo heel erg lijkt te vlotten. “Er zijn politieke redenen dat biogas niet populairder is. Energieleveranciers en oliemaatschappijen hebben hun eigen agenda’s ten aanzien van hernieuwbare brandstoffen. Daarnaast is de prijs van de materialen die nodig zijn om de grondstoffen om te zetten in biogas nog te hoog. Met dat laatste zijn we hard aan het werk.” Thomas is erg optimistisch over de toekomst van biogas: “Auto’s die op gas rijden zijn steeds beter verkrijgbaar. Het is goed mogelijk om tweederde van de Europese brandstofvraag (vervoer over de weg) met biogas te vervullen. Biogas zal de komende jaren een een belangrijk alternatief worden.” Lees het gehele artikel, inclusief een introductie van het project, hier.

‘Natte’ ethanol

Directeur Hans Keuken van het Nederlandse HE Blends B.V. geeft een update over de ontwikkeling en toepassing van zogenaamde ‘natte’ ethanol. Bij de bulk van de op dit moment beschikbare ethanolmengsels aan de pomp is het waterbestanddeel van ethanol zo goed als verwijderd. Process Design Center ontdekte dat het niet nodig is om ethanol te dehydrateren alvorens het te zetten als brandstof. Dit scheelt kosten en energie. En er is nog een voordeel: de kapitaalintensieve dehydratie-installaties maakte centrale productie een must. Nu dit proces kan worden overgeslagen, is decentrale productie veel haalbaarder. Recent praktijkonderzoek heeft echter nog een paar belangrijke voordelen aan het licht gebracht. Ten opzichte van conventionele ethanol-mengsels, wordt bij toepassing van ‘natte’ ethanol de emissie van ultrafijne deeltjes verder gereduceerd. En – tamelijk verrassend – de motorprestatie wordt verbeterd. Alle onafhankelijke tankstations in Nederland die ethanolmengsels aanbieden (ongeveer eenderde van de markt), zullen overgaan op ‘natte’ ethanol. Wordt ongetwijfeld vervolgd! Lees het volledige artikel hier.

Conferentietip

Ulf Svahn (foto: SPI)

Ulf Svahn (foto: SPI)

Voor de laatste onderzoeksresultaten, projectupdates en commerciële mogelijkheden op de gebieden van biobrandstoffen, accu’s en hybridisering reist u af naar Götenborg. Daar vindt namelijk op 28 en 29 mei aanstaande de Synbios III-conferentie plaats. Een van de presentaties wordt verzorgd door Ulf Svahn van de Swedish Petroleum Institute. Hij zal de soms wel erg hooggespannen verwachtingen ten aanzien van bepaalde technologieën een beetje proberen te ontzenuwen: “Ik voel een hoop enthousiasme, maar dat is niet altijd gebaseerd op de juiste cijfers ten aanzien van beschikbare kwantiteit, emissie van broeikasgassen en de totale energie-efficiëntie vanuit een well-to-wheel-perspectief. Meer informatie over de conferentie vindt u hier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: