‘Zoeken naar nieuwe wijzen van samenwerken’

“Ik houd me veel en graag bezig met veranderprocessen tussen overheid en marktpartijen. Vanuit een open houding probeer ik verbindingen tussen beide te leggen,” aldus Paul van Gurp, vanuit het Ministerie van Verkeer en Waterstaat (VenW) bezig met duurzame mobiliteit.

Paul van GurpVan Gurp heeft bouwkunde gestudeerd in Eindhoven en daarna cultuurdynamica aan de Universiteit in Lugano, een soort postdoctorale universiteit over veranderingsprocessen. “Na mijn studie ben ik na een aantal omzwervingen bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, op het terrein van duurzaamheid, terechtgekomen. Een terrein waarop ik inmiddels veel kennis en kennissen heb opgebouwd die me helpen om op een niet bedreigende manier alle betrokken partijen in een veranderingsproces een mindswitch te laten maken. Zo zie ik ook mijn rol als verbinder.

‘Duurzame’ trajecten
Binnen het grillige terrein van duurzaamheid wil het Ministerie van VenW zich inzetten voor een nieuwe wijze van samenwerken. Met als doel: maximale reductie van CO2-uitstoot, energiebesparing en inzetten van andere soorten energie. Van Gurp is bij een aantal projecten nauw betrokken. “Zo ben ik onder andere de trekker van het innovatieprogramma Auto van de Toekomst, een innovatieprogramma verbonden met het Platform Duurzame Mobiliteit waarbij de overheid en de markt samen op zoek zijn naar manieren om innovatieve brandstoffen en voertuigtechnologie schoner, duurzamer en sneller op de markt krijgen.

Daarnaast treedt ik op als coördinator voor ‘Schoon en Zuinig’, een kabinetbreed programma rond klimaat en energie. Van daaruit heb ik veel te maken met het Sectorakkoord Mobiliteit, Logistiek en Infrastructuur en Stichtingen als CLIM en Mobius. Maar zowel de overheid als de marktpartijen lopen tegen eigen beperkingen aan door gebrek aan inzicht in processen bij anderen en de alternatieven. Ik zie het als mijn taak om de samenwerking tussen marktpartijen(sectorpartijen) en overheid te verbeteren en nieuwe dingen te laten ontstaan. Dat is iets wat ik bij uitstek leuk vind om te doen.”

Bouwen aan vertrouwen
“Samenwerken begint, wat mij betreft, met het opbouwen van onderling vertrouwen. Neem nu het Sectorakkoord Mobiliteit dat wordt gemaakt door de overheid en brancheorganisaties uit verkeers- en vervoerssector. In de loop der jaren is tussen deze partijen en de overheid over en weer wantrouwen opgebouwd. Daarin kan je je blijven wentelen of overgaan tot iets anders. Want als je echt een innovatieslag wilt maken, moet je met elkaar uit het bestaande  gedrag stappen en op zoek gaan naar een nieuwe set van spelregels. Hetgeen ik binnen het Sectorakkoord ook probeer te doen.
Het zijn twee dingen die we met elkaar aanpakken: vertrouwen creëren en mindset veranderen. Ik denk dat dat het belangrijkste is wat de overheid kan doen. Hoe? Met vallen en opstaan,” lacht Van Gurp. “Door bijvoorbeeld van onze kant meer begrip op te brengen voor een aantal problemen en slechte ervaringen waarmee sectorpartijen en de verhouding meer open te zetten. Want laten we wel wezen. Zoals vele partijen is ook de overheid veelal geneigd om haar eigen logica te blijven volgen. Hier probeer ik doorheen te komen waardoor we een meer ontvankelijke partij voor die sectorspelers worden en onszelf ontwikkelen tot een betrouwbare speler voor marktpartijen.”

Wens tot verandering
Het is de nadrukkelijke wens van de overheid om veranderingen op divers gebied tot stand te brengen. Dus zowel op het gebied van samenwerking als duurzaamheid. Niet door het op te leggen maar door met elkaar aan de slag te gaan. Van Gurp vervolgt: “Alle betrokken partijen zijn namelijk een vragende en biedende partij. Zo formuleren de marktpartijen wat zij kunnen en de overheid creëert condities voor de langere termijn. In de vorm misschien van wetgeving, fiscale termen. Het moet in ieder geval voor allen een houdbaar verhaal worden met een bedrijfseconomische grondslag. Een wijze les die ik bij deze processen probeer te hanteren, is dat als je soms maar een paar dingen verandert, soms de hele setting en het oplossingsperspectief verandert.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: